Gastroneo zaleca się stosować do postępowania dietetycznego w: zespole jelita nadwrażliwego (IBS), zaburzeniach mikrobioty jelitowej np. po antybiotykoterapii, chorobach zapalnych jelit, zaburzeniach czynnościowych ze strony układu pokarmowego takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, biegunki, chorobach jelita grubego przebiegających ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej, niedoborach pokarmowych np. podczas stosowania diet ubogich w spożycie błonnika pokarmowego, dieta ubogoresztkowa. Składniki: maślan sodu; kapsułka: substancja zagęszczająca – hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca – celulozo mikrokrystaliczna; substancja zagęszczająca – hydroksypropylometyloceluloza; substancja glazurująca – etyloceluloza. Zalecane dzienne spożycie: Dorośli: doustnie 1 kapsułka dwa razy dziennie, najlepiej wieczorem. Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Dzieci powyżej 7. roku życia: doustnie 1 kapsułka raz dziennie, najlepiej wieczorem. Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 6 tygodni. Kapsułkę należy połknąć w całości popijając wodą. Najlepiej przyjmować w trakcie posiłku.
