Gastroneo zaleca się stosować do postępowania dietetycznego w: zespole jelita nadwrażliwego (IBS), zaburzeniach mikrobioty jelitowej np. po antybiotykoterapii, chorobach zapalnych jelit, zaburzeniach czynnościowych ze strony układu pokarmowego takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, biegunki, chorobach jelita grubego przebiegających ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej, niedoborach pokarmowych np. podczas stosowania diet ubogich w spożycie błonnika pokarmowego, dieta ubogoresztkowa.
Gastroneo to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci mikropeletek zawierających maślan sodu. Dzięki innowacyjnej formule otoczki, składnik aktywny jest chroniony przed całkowitym wykorzystaniem w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Pozwala to na kontrolowane i skuteczne dostarczanie maślanu sodu do jelit oraz stopniowe jego uwalnianie na całej długości jelita cienkiego i grubego. Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczony. W warunkach fizjologicznych jest produkowany w jelicie grubym na drodze fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego (błonnika). Stanowi podstawowy materiał energetyczny dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita. Dieta uboga w błonnik, zalecana często pacjentom z zespołem jelita nadwrażliwego lub chorobami zapalnymi w obrębie jelit może powodować obniżenie produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczony w tym kwasu masłowego.
Ważne informacje: Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza. Jest niekompletnym środkiem spożywczym. Nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych oraz dzieci powyżej 7. roku życia. Nie powinien być stosowany przez osoby niemające określonej choroby, zaburzeń stanu zdrowia lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie. Nie należy stosować produktu po upływie daty minimalnej trwałości.
Zalecane dzienne spożycie: Dorośli: doustnie 1 kapsułka dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Dzieci powyżej 7. roku życia: doustnie 1 kapsułka raz dziennie, najlepiej wieczorem. Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 6 tygodni. Kapsułkę należy połknąć w całości popijając wodą. Najlepiej przyjmować w trakcie posiłku. W zależności od indywidualnego zapotrzebowania, lekarz może zalecić inne porcje do spożycia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie stosować u dzieci z zaburzeniami połykania lub w przypadku, gdy połykanie kapsułek sprawia trudności. Nie stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Składniki: maślan sodu; kapsułka: substancja zagęszczająca – hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca – celuloza; substancja zagęszczająca – hydroksypropylometyloceluloza; substancja glazurująca – etyloceluloza.
Składniki: | w 100 g produktu | w 1 kapsułce | w 2 kapsułkach |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1119 kJ 266 kcal | 5 kJ 1 kcal | 11 kJ 3 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,6 g 3 g | 0,018 g 0,015 g | 0,036 g 0,03 g |
Węglowodany w tym cukry | 52 g - | 0,26 g - | 0,52 g - |
Białko | 0,7 g | 0,003 g | 0,006 g |
Sól | 29 g | 0,1 g | 0,3 g |
Błonnik | 10 g | 0,05 g | 0,1 g |
Składnik charakteryzujący produkt | |||
Maślan sodu w tym kwas masłowy | 61,6 g 49,3 g | 300 mg 240 mg | 600 mg 480 mg |
Zawartość: 60 kapsułek
Masa netto: 27 g
Wyprodukowano w Polsce. Producent: Apteneo® Sp. z o.o., ul. Świeradowska 35, 50-559 Wrocław, www.badzapteneo.pl